Lumière
Join date : 09/08/2020 Liczba postów : 699 Age : 25 Region : Unova Starter : Igglybuff Profesja : Człowiek Renesansu
| Temat: Przepisy dla Szefów 2020-08-27, 01:41 | |
| Jesteś spragniony wyzwań? Chciałbyś stać się lepszym szefem kuchni i lepiej zadbać o swoich podopiecznych? Nic trudnego! Dzięki Kapelusznicom możesz nauczyć się przyrządzać coś o wiele bardziej wyrafinowanego niż przeciętny kucharzyna. Poniżej znajdziesz przepisy godne tylko prawdziwych Szefów kuchni!
Z każdym kolejnym zrealizowanym przepisem otrzymujesz punkty Szefa Kuchni! Każdy początkujący startuje na poziomie Laik. Aby awansować na kolejną rangę musisz jedynie robić to, co kochasz - gotować! Szczegóły przechodzenia między rangami znajdują się poniżej:
Laik -> Żółtodziób: Wykonaj łącznie 100 udanych PokeBloczków, PokePuffów, Poffinek lub Rare Candy. (ergo uzyskaj 100 punktów Szefa!)
Żółtodziób -> Szef: Wykonaj z sukcesem wszystkie przepisy dla Żółtodziobów przynajmniej raz! Uzyskaj 250 punktów Szefa!
Szef -> Adept: Wykonaj z sukcesem wszystkie przepisy dla Szefów przynajmniej raz! Uzyskaj 500 punktów Szefa!
Adept -> Mistrz: 1. Wykonaj z sukcesem wszystkie dostępne przepisy Adeptów! 2. Wykonaj z sukcesem dowolny mistrzowski przepis! 3. Uzyskaj 1000 punktów szefa! 4. Zaprojektuj własne danie i otrzymaj aprobatę Kapelusznic!
Podkreślam, iż po osiągnięciu awansu na kolejną rangę szefowską, punkty są zerowane!
- Szefowie kuchni:
@Birdy: Laik (6/100) @Jacqueline: Żółtodziób (35/250)(xxxxx) @Killjoy: Żółtodziób (80/250)(xxxxx) @Kitsune: Żółtodziób (55/250)(xxxxx) @Vi: Żółtodziób (26/250)(xvxxx)
Poniżej zestawiam dostępne przepisy:
- Żółtodziób:
PokeGrzankaPoziom: ŻółtodzióbSkładniki: Mąka x1, Woda Bien x1, Masło x1, Jagoda (dowolna) x1 Sposób przyrządzenia: Zetrzeć Jagodę do proszkowej konsystencji, a następnie wymieszać z mąką. Wlać do kociołka wodę i podgrzać do 40MgU. Dosypywać mieszankę do kociołka i ostrożnie mieszać, aż masa nabierze konsystencję modeliny. Dorzucić pół kostki masła i dokładnie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Gotową masę wylać na stolik i za pomocą wałka, resztek mąki i odrobiny wyobraźni uformować do kształtu chleba. Formę wkładamy ostrożnie do Heat Rotoma i ustawiamy na 200MgU na okres 30HpP. Ostrożnie wyciągamy chlebek z piecyka i umieszczamy na krajalnicy. Kroimy wedle uznania, a następnie dodajemy kosteczki masła i dokładnie rozsmarowujemy (z jednej strony!). Tak przygotowaną kromkę chleba umiejscawiamy w tosterze na 2-5HpP. Wyciągamy tosty i podajemy na talerzu. Polecane dodatki: Sok z jagód lub Mleko MooMoo (Dodatkowe punkty za kombinację) Porcje: 15-20 grzanek na przepis Prawdopodobieństwo niepowodzenia: 5% na każdą grzankę Punkty Szefa: 5 Wartości odżywcze: Szansa na 1% przywiązania, zwiększa statystykę kompatybilną z użytą jagodą o 1pkt.
Sok z Lumijagód Poziom: Żółtodziób Składniki: Woda Bien x1, Jagoda (dowolna) x10 Sposób przyrządzenia: Zetrzeć 5 Jagód do proszkowej konsystencji i wymieszać starannie. Odlać 0,05SnC wody z butelki i zmieszać z mniej więcej 1PtJ proszku jagodowego. Wymieszać, rozlać do pojemniczka na kostki do lodu i włożyć do Frost Rotoma (temperatura ok -7MgU) na czas przynajmniej 480HpP. W tym czasie pozostały proszek (oraz ewentualnie barwnik spożywczy) wsypujemy do butelki, zakręcamy i wstrząsamy przez mniej więcej 4HpP. (Dla smaku można dorzucić też kilka pokrojonych i obranych jagód luzem) Następnie ścieramy pozostałe 5 jagód na mus i dodajemy do kociołka. Należy teraz mieszać dokładnie w temperaturze 24MgU przez 2-5HpP. Gdy schłodzone kostki będą gotowe dorzucamy je do kociołka i mieszamy przez 2-5HpP. Tak przygotowany sok można rozlać do szklanek. Polecane dodatki: - Porcje: 1-4 szklanki na przepis Prawdopodobieństwo niepowodzenia: 10% na każdą szklankę; przy mieszaniu smaków - 10*N % na powstanie obrzydliwego smaku (N - liczba mieszanych smaków). Punkty Szefa: 10 Wartości odżywcze: W zależności od użytych jagód sok może mieć: -> 6-10 pkt statystyki (jeden smak) -> 1pkt na jagodę (wiele smaków) + 3% przywiązania
Proszek do Pieczenia "Poko-lenie" Poziom: Żółtodziób Składniki: 12AlS łyżeczek mąki, 5AlS sody spożywczej, 3AlS kwasku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Do suchego i czystego słoika wsypujemy wszystkie składniki, po czym zamykamy słoiczek i potrząsamy nim przez 8HpP. Po tym proszek do pieczenia gotowy jest do wsypania do Twojego ulubionego ciasta. Polecane dodatki: - Porcje: 0.25 - 1 słoiczek na przepis Prawdopodobieństwo niepowodzenia: 10% na każdą ćwiartkę słoika Punkty Szefa: 5 Wartości odżywcze: -
PokePasta Poziom: Żółtodziób Składniki:1 mąka, 1 jajko, 2 żółtka jajek, sól, pieprz, oliwa, Woda Bien Sposób przyrządzenia: Na deskę wysyp 0,5PtJ mąki i zrób na środku dołek. Wbij do niego jajko, dorzuć również dwa żółtka Dosyp do tego 1/3KdS soli oraz wlej AlS oliwy z Olivine City. Ciasto zagniataj do środko tak długo, aż zrobi się jednolite i gładkie. Może zająć to od 8 do 24 HpP. Z powstałego ciasta uformuj kulkę, zawiń ją w przezroczystą folię i włóż do lodówku na minimum godzinę. Ciasto musi odpocząć. Po ochłodzeniu się kulę podziel na trzy mniejsze kawałki. Pierwszy kawałek umieść na stolnicy posypanej mąką, po czym rozwałkuj je na wysokość około dwóch milimetrów. Użyj ostrego noża do pokrojenia ciasta na szerokość 1,5-2mm. Pokrojone kluski przełóż do miski, posypując je mąką, aby się nie poprzyklejały. To samo zrób z pozostałymi kawałkami ciasta. W dużym garnku zagotuj 1,51StC wody Bien. Doprowadź ją do temperatury wrzenia, po czym dosyp 1KdS soli i 1KdS pieprzu. Daj jej chwilkę na rozpuszczenie się, a potem wrzuć makaron. Zamieszaj lekko i zmniejsz temperaturę do 21MgU. Gotuj przez 1HpP, po czym sprawdź, czy makaron jest wystarczająco miękki. Gotowy makaron wrzuć do durszlaka Polecane dodatki: - Porcje: 1-2PtJ makaronu Prawdopodobieństwo niepowodzenia: 45% na 1PtJ Punkty Szefa: 15 Wartości odżywcze: -
Scrambled Exeggcutes Poziom: Żółtodziób Składniki: 2-8 jajek, 1 masło, 1 śmietana, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelnię wlej jajka oraz dodaj masło. Patelnia musi być zimna. Ustaw jak najmniejszy ogień, maksymalnie 15MgU. Wymieszaj składniki i rozpocznij smażenie. Kiedy tylko jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z ognia i cały czas mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Proces powtarzaj do skutku. Kiedy jajecznica zetnie się niemal całkowicie dodaj 3KdS śmietany. Jeśli używasz dodatków, nie zapomnij, by dorzucić je tuż przed końcem smażenia! Polecane dodatki: Por Farfetch'da, Parasowe Grzybki, PokeBeef Porcje: 1 porcja jajecznicy na 2 jajka Prawdopodobieństwo niepowodzenia: 15% na każdą porcję Punkty Szefa: 15 Wartości odżywcze: 5% przywiązania + 10pkt do losowej statystyki pokazowej
Wykaz jednostek dla szefów kuchni: 1MgU = 2,5°C (jednostka Magcargo) 1HpP = 0,25min (wahadło Hypno) 1StC = 2l (filiżanka Sinistea) 1PtJ = 0.4kg (dzbanek Polteageista) 1AlS = 1 łyżka (łyżka Alakazama) 1KdS = 1 łyżeczka (łyżeczka Kadabry) |
|